Pločevinasta strešna kritina – Zakaj izbrati pločevinasto kritino

Pločevinasta strešna kritina - Zakaj izbrati pločevinasto kritino

Lastniki hiš oz. objektov se srečujejo z mnogimi izzivi pri vzdrževanju in ohranjanju ali nadgradnji objektov. Potrebno je poskrbeti za učinkovito ogrevanje, toplotno in hidro izolacijo, za zaščito pred dežjem in zunanjimi vplivi, da o rednih “obratovalnih” stroških niti ne govorimo. Vsi posegi na področju vzdrževanja pa niso poceni. Slednje velja še nekoliko bolj za prekrivanje streh.

Streha je po eni strani eden izmed najpomembnejših in najbolj vitalnih delov objekta. Ščiti namreč notranjost objekta pred zunanjimi vplivi kot so padavine, veter, mraz in sončno sevanje. Stanje strehe je tako bistvenega pomena za ohranitev vsakega objekta.

Ko pridemo do točke, ko je streho potrebno zamenjati pa se soočimo tudi z relativno visokimi cenami tako materialov za prekrivan je kot tudi visoke cene del. Pri tem se mnogi vprašajo, kako zamenjati streho po dostopni ceni. Cene menjave strehe namreč znašajo 15 000 € in več, odvisno od velikosti in tipa strehe. Ena od kakovostnih in dolgoročnih rešitev v takem primeru pa je pločevinasta strešna kritina. Cena pločevinaste kritine je namreč precej nižja od cene betonske ali opečnate kritine, hkrati pa so lastnosti pločevinaste strešne kritine v več pogledih primerljive z ostalimi.

Poglejmo si, katere so poleg cene ostale glavne prednosti pločevinaste strešne kritine in katere so njene slabosti.

Preberite tudi: Strešne kritine – kaj je najbolje?

Cena pločevinaste strešne kritine

Cena pločevinaste oz kovinske strešne kritine je odvisna od kakovosti jekla in vrste zaščite (bakrove, cinkove, aluminij-cinkove), ter vrste posipa. Cena za pločevinasta kritino brez izolacije, trapez T4, znaša okoli 8-15 EUR/m2 (CENE NIHAJO, ZATO PREVERITE S POVPRAŠEVANJEM). Stroške gradnje lahko znižate s skrbnim načrtovanjem. Streho vam s pločevinasto kritino prekrije klepar. Vendar pozor, ker so dobri kleparji precej zasedeni, jih pokličite in prosite za ponudbo čim bolj zgodaj.

Rabljena pločevinasta kritina

Rabljeno pločevinasto kritino lahko najdete na več načinov. Najbolj smiselni so naslednji načini:

V vseh primerih je pri nakupu rabljene pločevinaste kritine smiselno, da se zavedate, da ta ima svoje slabosti in tako pogosto nižja cena ne upraviči stroškov montaže. Kljub temu se mnogi pogosto odločajo za prekrivanje strehe s pločevino, ko gre npr. za hlev, ali kak nadstrešek, ki ni tako bistvenega pomena. V takem primeru je pomembno, da pločevinaste kritine ne preplačate in da najdete tako, ki je še v dokaj dobrem stanju. Dodaten strošek pa morate računati tudi s transportom.

Pločevinasta kritina je narejena z izolacijo

Pločevinaste strešne kritine ločimo na take z izolacijo in take brez izolacije. Prav tako ločimo strešne kritine glede na obdelavo pločevine.

Strešne kritine brez izolacije so najcenejše. Primerne so za objekte, ki izolacije ne potrebujejo, ali je ta urejena na drugačen način.

Pločevinaste strešne kritine z izolacijo se razlikujejo po debelini izolacije. Ta je navadno od 3 cm do 7 cm. Obstajajo tudi druge debeline izolacije, a so bolj redke.

Kaj je pločevinasta kritina s posipom

Pločevinasta kritina s posipom združuje najboljše lastnosti kritin. Izdelana je iz jeklene galvanizirane pločevine in je obojestransko zaščitena. Povrhu je posuta z naravnim granulatom v naravnih barvah, ki ji dajejo naraven (kamnit oz. glinen) videz.

Strešna kritina s posipom je izredno lahka in tako zelo primerna za pokrivanje montažnih objektov, šibkih in ostarelih ostrešij in vseh novogradenj. Odlično se obnese tudi pri prekrivanju čez obstoječe kritine. Primerna je za vse vrste streh, posebej za tiste z zelo nizkim naklonom.
Širok izbor elementov pločevinaste kritine s posipom omogoča prekrivanje najzahtevnejših ostrešij in izdelavo vseh detajlov strehe.

Strešna kritina s posipom je negorljiva in odporna na kemikalije, ki se nahajajo v zraku in vodi. Je nezlomljiva in varna pri velikih hitrostih vetra. Sama kritina in njena proizvodnja sta okolju prijazni in ekološko neoporečni. Kritina je lepega videza. Zelo dobro se vključuje v okolje in je stalno dobavljiva v petih barvnih tonih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja