Strešna kritina cena – Kakšne so cene strešnih kritin in prekrivanja streh

strešna kritina cena

Kot že najbrž dobro veste cene mnogih materialov (tudi gradbenih) zadnje čase močno nihajo oz. bolje rečeno rastejo. Zato so cene navedene v nadaljevanju prispevka informativne in vas prosimo, da za točne cene in ponudbe stopite v stik.

Pri menjavi strehe oz. izdelavi nove strehe sta potrebna material in delo. Cena materiala za streho vključuje ceno strešne kritine, ceno špirovcev in letev ter strešne folije. Dodatne malenkosti so vijaki in podobno.

Cena dela lahko vključuje ceno prevoza strehe, ceno menjave špirovcev in letev, ceno menjave kritine in mogoče katero drugo malenkost. Pogosto je govora tudi o ceni odvoza obstoječe, stare kritine, ki pa morda ni nujen strošek za vsakogar, saj jo nekateri prodajo ali podarijo.

V nadaljevanju si poglejte okvirne cene strešnih kritin in okvirne cene storitev prekrivanja streh.

Cena opečne kritine (Creaton, Tondach ipd.)

Opečna kritina spada med dražje kritine. Izdelana je iz opeke, torej gline, ki ustvarja čudovit naraven videz s svojo tektsturo. Opeka daje objektu tudi toplotno izolacijo.

Lastnosti opečnih strešnikov so nadpovprečno dobre v praktično vseh pogledih. So dovolj odporni v primeru toče, negorljivi in ne zmrzujejo. Dobra stran izbire strešne kritine s strešniki (ne s paneli) je v tem, da se v primeru vetra alih drugih poškodb zamenja le posamezne.

Omejitev je lahko naklon, saj preveč strmih streh in pa preveč ravnih streh s strešniki ni dobro izvajati.

Cena opečne kritine se giblje med 10 € na kvadrat in 30 € na kvadratni meter.

Cena betonske kritine (Bramac, Golob, Polak, ipd.)

Betonska strešna kritina je izdelana iz vode, peska in veziva. Ustvarja težak, masiven videz. Betonske strešne kritine sodijo med močnejše. Poleg tega so negorljive, odporne na udarce in na UV sevanje.

Betonske strešne kritine cenovno sodijo med dražje. Njihova cena se giblje med 9 € in 22 € na kvadratni meter.

Prav tako kot pri opečni kritini, je tudi pri betonski omejitev naklon. Zaradi teže so še bolj občutljive tako na večji, kot na manjši naklon in tako primerne za naklone streh med 20 in 45 stopinj.

Cena kovinske kritine (Gerard, Hosekra, Metrapan, ipd.)

Kovinska kritina predstavlja bolj širok pojem od ostalih, saj ločimo različne vrste kovinskih kritin:

Danes na tržišču prevladujejo predvsem štiri izvedbene različice kovinske kritine, in sicer:

  1. Strešne plošče iz različnih kovin: aluminij, cink in pocinkana pločevina, primerne so za širok razpon naklonov streh in so na voljo v različnih barvah in oblikah.
  2. Kritina iz pocinkane galvanizirane jeklene pločevine: je kritina, ki je primerna za težje podnebne razmere, zaradi svoje dodatne zaščitne plasti iz umetne smole in mineralnega granulata.
  3. Toplotno izolacijske plošče: so ena izmed kritin z najdaljšo življenjsko dobo in posebej primerne za sanacijo starejših ostrešij. Sestavljene so iz pocinkane ali aluminijaste obarvane pločevine, na katero je na spodnji strani nanesen poliuretanski obrizg, za izjemno izolativnost pa poskrbi plast mineralne volne.
  4. Toplotno izolacijske gradbene plošče: sestavljene iz dveh jeklenih pocinkanih ali aluminijastih obarvanih pločevin, med katere je nameščena plast steklene ali kamene volne in zaščitna alu folija. Dobra lastnost je visoka izolativnost plošč, ki nudi uravnavanje temperaturnih razmer podstrešja in kakovostno zvočno izolacijo. Kritina je primerna za strešne naklone od 5º dalje. Na tržišču pa je na voljo v različnih dimenzijah in barvah. (vir)

Kovinska kritina je tako na voljo v najrazličnejših oblikah in velikostih. Odporna je na potrese in vse vrste vremenskih sprememb ter zagotavlja dolgo življenjsko dobo in primerna za vse vrste streh.

Cena kovinske kritine se začne pri 10 € na kvadrat in več, odvisno od specifik, ki jih izberete.

V kolikor vas zanima več o pločevinastih strešnih kritinah si preberite več na tej povezavi.

Cena bitumenske kritine (Fragmat, Tegola ipd.)

Bitumen je mešanica ogljikovih spojin in nafte. Največja prednost oz. funkcija bitumna kot materiala je hidroizolativnost. Zato se ta uporablja za izolacijo temeljev hiš in povečini za izdelavo ravnih streh (in seveda zelenih streh), ki so vodi izjemno izpostavljene.

Bitumen in bitumenska kritina zagotavljata več prednosti. To so:

  • Dolga življenjska doba,
  • Trajna in zanesljiva zaščito pred vodo (50 let)
  • Omogoča preprost in cenovno dostopen nanos

Več o bitumno kot materialu za gradnjo si preberite v članku Bitumen – Kaj je bitumen, za kaj se uporablja in kakšna je cena.

Ker se bitumen uporablja za ravne strehe moramo pri ceni bitumenske kritine upoštevati dejstvo, da je površina strehe manjša. Cena pa je odvisna tudi od specifik objekta. V glavnem se cene bitumenske kritine gibljejo med 8 in 10 € na kvadratni meter.

Cena prekrivanja strehe

Cene prekrivanja strehe so odvisne od izvajalca, pogojev, vrste strehe in drugih malenkosti. To je, ali potrebujete letvanje, izdelavo ali menjavo ostrešja, tesarska in kleparska dela itd.

V grobem te cene znašajo med 25 in 45 € na kvadratni meter.

Vas zanima cena strešne kritine? Stopite v stik z nami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja